Avui a la Q li ha caigut una joguina i sense pensar-m’ho dues vegades, i de forma totalment automàtica, he anat a recollir-li per tornar-li a donar. I de cop he pensat: per què ho he fet? No és ella capaç de tornar-ho a agafar, si és que ho vol?

I aleshores m’he començat a fixar en la quantitat de vegades que ‘resolem’ la vida als nostres fills i filles. Els recollim les coses que li cauen, els posen drets quan veiem que això és el que volen, els movem d’un lloc a un altre sense deixar-los que vagin pel seu compte, els obrim els pots que ells no poden obrir, els donem…

I, sense adonar-nos-en, anem solucionant tots els problemes amb els quals es van trobant al llarg de tot el dia. I això un dia rere l’altre, setmana rere setmana, fins que al final, ens estranyarem que a la Q li caigui alguna cosa a terra i, en compte d’ajupir-se per agafar-ho ens ho assenyalarà tot dient: “M’ho reculls?”

2018-04-20 17.18.51
La satisfacció de superar un repte sense ajuda, no té preu!

Per què ens costa tant deixar als infants que solucionin els petits entrebancs de la vida? No és perquè ens ho hagin demanat, ja que si els deixem fer, veurem com ells sols s’hi esforcen per superar aquests reptes. Potser ho aconseguiran, i viuran una satisfacció personal brutal! Potser no ho aconseguiran i sentiran la frustració i la ràbia creixent dins seu. I és aleshores quan tenen l’oportunitat d’aprendre a gestionar i acceptar aquests sentiments. Superar un repte, per petit que sigui, ajuda als més petits (i a nosaltres!) a sentir-nos útils, capaços, competents, i això reforça la nostra autoestima. No superar-lo ens dóna l’oportunitat d’aprendre dels errors, de gestionar les emocions desagradables que ens aborden quan no ens sortim amb la nostra i de sentir una satisfacció encara més gran quan aconseguim sortir-nos-en.

Aquest és el camí per fer créixer infants autònoms, segurs i confiats en si mateixos i les seves capacitats, amb una bona autogestió emocional i amb ganes d’enfrontar-se a les adversitats i límits amb què es trobin. Així doncs, som-hi! A treballar! (ells, no pas nosaltres)


Si us agrada el contingut del blog, subscribiu-vos i us informarem quan publiquem nous continguts. I no us oblideu de compartir. D’això es tracta tot aquest muntatge!

Gràcies per llegir-nos! Fins aviat!