Lactància materna Biberó Xumet Criança respectuosa Acompanyament Educació lliure Consumisme Dolços Part natural Co-llit Carro Alimentació saludable Dormir a la seva habitació Porteig Potitos Baby led weaning Criança slow Llar d’infants

Aquests són alguns dels tòpics amb els quals reflexionàvem abans de tenir la Q i, equivocadament, teníem una idea una mica massa dura i estricta del que suposaria la criança. Ens permetíem ser poc flexibles; però quan mirem enrere, ho veiem lògic: totes aquelles reflexions i teories encara no les havíem posat en pràctica. Ara, quan posem la vista en aquelles reflexions, no ens penedim d’haver-les fet; totes aquelles reflexions i teories, ens han servit per aprendre i per seguir una criança conscient i reflexionada. De fet, a vegades hem canviat la nostra opinió sobre la marxa fins a donar la volta completament a les nostres idees inicials.

Abans de néixer la Q, veiem els diferents aspectes de la criança com a blancs o negres, correctes o incorrectes… i és absurd! Teníem pensaments de l’estil: qui fa lactància materna és una bona mare i qui fa biberó no; qui fa part natural és una mare forta i valenta i qui no en fa, no tant… Però aquesta manera de pensar, posteriorment, ens ha portat greus problemes. En primer lloc, perquè jo no vaig tenir un part natural i vaig deixar la lactància materna tan sols als dos mesos de néixer la Q… i això, inevitablement, em feia sentir culpable i mala mare. I tot això perquè ja abans de tenir a la Q era dura amb mi mateixa i amb les altres mares. I ens hem adonat, després de la nostra experiència, que aquests pensaments són molt injusts amb nosaltres mateixos i amb els altres..

No tot és blanc o negre, hi ha moltes maneres de fer, moltíssimes maneres de fer-ho bé. Fins i tot, a vegades, diferents maneres de fer que semblen contradictòries també poden ser correctes. Depèn de molts factors, però sobretot, depèn de la mare, del pare i dels fills (o dels pares, de les mares i els fills, segons el model familiar que sigui). Nosaltres hem fet biberó i ens ha funcionat bé (molt millor que la lactància materna), fem servir xumet per dormir i sembla ser que, de moment, no tenim efectes negatius. Fem co-llit, perquè ens va molt bé i ens agrada, però coneixem parelles de la nostra edat i amb fills d’edat similar a la Q que no en fan i també els va molt bé. Fem Baby Led Weaning i n’estem molt contents (i ho recomanem!), però sabem d’altres famílies que fan triturats o alimentació mixta i també els va molt bé. No hem tingut la necessitat encara de donar-li a la Q un “potito”, però ara que ja estic més tranquil·la i que he après a relativitzar (no tot és blanc o negre), sé que si alguna vegada ens veiem amb la necessitat de fer-ho, tampoc passarà res per donar-li’n.

Tot és correcte, mentre el pare i la mare (o similars) i els fills se sentin a gust i satisfets amb l’educació que estan duent a terme i sempre i quan estiguem educant amb amor i respecte. Sense voler-ho, la criança conscient i respectuosa amb la Q ens està ensenyant a ser més conscients i respectuosos amb les altres famílies. I això de no jutjar als altres, de deixar de mirar-los amb una lupa exageradament gran i de deixar de criticar les actuacions i decisions dels altres és una llosa molt grossa que ens hem tret de sobre.


Si us agrada el contingut del blog, subscribiu-vos i us informarem quan publiquem nous continguts. I no us oblideu de compartir. D’això es tracta tot aquest muntatge!

Gràcies per llegir-nos! Fins aviat!