El naixement de la Q ens ha animat a fer un munt de coses (aquest blog n’és un exemple) i un dels primers projectes que va fer el pare de la criatura va ser construir-li un panell sensorial que s’ha convertit en la joia de la corona de la seva habitació de jocs.

Jugant (6)
El nostre panell sensorial. Bé, el de la Q.

Un panell sensorial no és res més que una superfície, que pot estar penjada a la paret o no, on s’hi troben diferents materials, jocs i “reptes” que permetin el desenvolupament de diverses habilitats en els nostres fills i filles (motrius, cognitives, sensorials, lúdiques,…) Els recursos que hi hagin han de ser interessants, el màxim de naturals possibles, i com més reptes hi hagin, més temps durarà el joc i més “suc” li podran treure els infants.

De panells sensorials n’hi ha un munt i el Pinterest en va ple d’idees per comprar-ne o fabricar-ne un. Els preus són molt variats, però si us animeu a construir-lo vosaltres mateixos veureu que no és massa complicat de fer-lo i, a més, surt molt econòmic. Abans de començar a construir-lo, però, cal que ens imaginem el nostre panell sensorial. On volem que estigui instal·lat? Serà mòbil o fixe? A quina alçada el posarem? I on el col·locarem? Quins “gadgets” hi volem posar? Amb una idea ben clara al cap ens serà més fàcil de donar forma al projecte.

Primer de tot, ens cal una superfície on hi posarem tots els “gadgets” que hi voldrem incloure. Si tenim una idea de tot el que volem penjar, millor. D’aquesta manera ja podrem buscar una superfície que sigui suficientment gran per encabir-ho tot. Jo recomano utilitzar un panell de fusta, ja que és el material més còmode per enganxar tot el que hi vulguem posar. En el nostre cas, vam utilitzar uns plafons d’un moble del Ikea de televisió que ens va quedar inservible.

Quan ja tinguem la superfície, abans de penjar-la a la paret (si és que la volem penjada) caldrà fer un croquis d’on col·locarem cada joc i material. És el moment “Tetris“! Jajaja. És important, quan ja tinguem la configuració desitjada, marcar-ho tot amb llapis, que sigui fàcilment esborrable quan ho haguem col·locat tot. I ja podem passar al següent pas: penjar el panell.

Per penjar el panell cal tenir en compte que sigui segur. Cal comptar que el nostre fill o filla s’enfilarà al panell, l’estirarà, l’utilitzarà per aixecar-se,… Això vol dir que els cargols que utilitzem per penjar-lo a la paret han de ser els adequats i el seu nombre s’ha d’ajustar a la mida i pes del panell. Marcarem a la paret on voldrem instal·lar el panell i ja podem començar a foradar (el meu taló d’Aquil·les!)

Un cop fets els forats, i abans de penjar el panell, cal tenir en compte si hi ha algun “gadget” que calgui collar per darrere de la superfície. En el nostre cas, el plat giratori on hi ha el pal de pluja està enganxat amb cargols per darrera. Colleu aquests materials abans de penjar el panell; després us serà impossible! I un cop ho hagueu fet ja podeu penjar el panell. Demaneu ajuda, no us feu els forts!

Amb el panell ja penjat a la paret, és el moment més divertit: omplir-lo amb tots els materials i idees que hagueu tingut (o hagueu extret de Pinterest, que ens coneixem…) Col·loqueu cada “gadget” al seu lloc i ja tindreu un panell llest per jugar.

Recomanacions importants:

  • Pengeu el panell a una alçada on pugui arribar els vostre fill o filla, però que estigui alçat el suficient perquè els suposi un repte arribar al punt més alt. D’aquesta manera, el joc no s’esgotarà en molt de temps perquè anirà descobrint noves coses a mida que creixi.
  • Nosaltres vam penjar una barra a sota de tot pensant que l’ajudaria a posar-se dreta quan la Q estigués preparada. Mentre, l’hem utilitzat per penjar instruments que tocava amb les mans i peus mentre estava estirada a sota. Es pixava de riure!
  • Les portes amb cadenats de diferents tipus són tot un repte. Només cal fer un forat amb una serra de vogir (la serra de “calar” de tota la vida), enganxar darrera una fullola estreta i utilitzar la peça tallada per fer la porteta tot afegint-li unes frontisses (“bisagra”, el català correcte, passa’l)
  • Aquestes portetes permeten anar canviant allò que l’infant es trobi al darrera i, per tant, farà més durader el joc: fotografies, elements amb diferents textures, petits tresors,…)
  • I el més important de tot: DEIXEU QUE ELS INFANTS DESCOBREIXIN ELLS SOLS COM FUNCIONA TOT I COM RESOLDRE ELS REPTES QUE ELS POSEU! No feu allò de: “No, no es fa així. Mira, ja t’ho ensenyo jo. Veus? Ara tu. Veus què bé! Ara millor!”
  • I ja només us queda jugar, jugar i jugar.
sensorial
I així ens hi podem passar el dia sencer…


Si us agrada el contingut del blog, subscribiu-vos i us informarem quan publiquem nous continguts. I no us oblideu de compartir. D’això es tracta tot aquest muntatge!

Gràcies per llegir-nos! Fins aviat!