Amb la Q vam decidir, premeditadament i informant-nos prèviament, de practicar el BLW. Tot va començar en una conversa improvisada al grup de lactància i, tot i que ha estat tota una aventura, n’estem molt agraïts i creiem que ha valgut la pena!

Què és BLW?

BLW són les sigles de “Baby led Weaning” que ve a ser alguna cosa així com deslletar el bebè amb sòlids, és a dir, donar-li el menjar sòlid (sense triturar) al nadó mentre es produeix el deslletament. També es pot anomenar menjar a trossos o alimentació autoregulada ja que el nadó escull què i quina quantitat menja.

El procés de deslletament comença als 6 mesos quan es comença a introduir l’alimentació complementària i consisteix en realitzar un procés lent i a demanda del nadó en el qual l’alimentació complementària anirà guanyant pes i l’alletament anirà reduint-se. Ha de ser un procés natural on es tinguin en compte les necessitats que el nadó ens anirà marcant.

El BLW es tracta de donar als nadons els aliments el menys processats possible: trossos de fruita, carn picada, trossos de verdura, trossos de peix, pasta, pa,… sense triturar ni barrejar.

Quines opcions ens oferia la metodologia BLW que crèiem que anava acorde amb la nostra filosofia de criança:

  1. El fet de no triturar i no barrejar els aliments permet al nadó explorar i conèixer diferents textures i sabors.
  2. El fet d’oferir els aliments i que sigui el mateix nadó el que decideixi com ho agafa, què agafa, què es posa a la boca, què tastarà i què menjarà i què no, ens semblava una manera respectuosa de començar amb l’alimentació. Per nosaltres era una manera de treballar l’autonomia i la personalitat de la Q.
  3. La filosofia d’aquesta metodologia rau en la confiança amb el sistema d’autoregulació del nostre cos que de forma natural i intrínseca tenim, però que, a vegades, per motius convencionals, econòmics o socials deixem d’escoltar-lo.
  4. Ens semblava la manera més lògica d’ensenyar a la Q a menjar, sense invents, sense peripècies… intentant que la seva alimentació sigui el més semblant possible a la nostra.
  5. Ens semblava, a priori, un mètode més fàcil pel que fa a l’aplicació en el sentit que no ens havíem de preocupar per quins mesos introduïm certs aliments (exceptuant alguns casos), quants grams posem a cada àpat, cuinar a banda un menú per a la Q, triturar-lo, etc (suposava més feina de cuinar i netejar).
  6. Ens agradava molt la idea de poder compartir amb la Q els àpats i ser els seus models, ja que ella menjaria mentre nosaltres també mengem, d’aquesta manera ens permetia treballar hàbits en l’alimentació d’igual a igual (i no de l’adult superior a l’infant inferior).
  7. És un mètode que ens donava més tranquil·litat pel fet que ens sortia de forma més natural, sense ‘virgueries’: menjar alhora, menjar similar, no haver de buscar als supermercats nous productes, no seguir instruccions molt estrictes…
  8. No es contradeia amb les recomanacions de l’alimentació de la primera infància (0-3 anys) editada per la Generalitat i el personal de pediatria de Sant Joan de Déu, entre d’altres (Aquest motiu va molt bé per justificar-lo de cara a les famílies o la gent que qüestiona el que fas només pel fet que no ho fas com ells o com s’ha fet tota la vida).

Menjant (21)

Per totes aquestes raons (i potser per alguna més) vam triar fer BLW! En els propers posts, us explicarem com ha estat la nostra experiència: ja podem avançar que ha estat una muntanya russa!, però en fem un balanç molt positiu, ho recomanem i ho tornaríem a fer segur!

Si us voleu informar sobre el tema actualment hi ha moltíssima bibliografia: llibres a la biblioteca, blogs, webs… però des d’aquí us recomanem dos links que són els que ens van fer decidir de forma definitiva per aquest mètode:

Conferència de Carlos González sobre l’alimentació complementària (en algunes coses no hi estic d’acord, però em sembla en general molt raonable i en sóc fan number 1 d’aquest pediatra!)

Curs gratuït online de blw al blog mami natura (més que un curs és una lectura, però molt ben explicat)


Com sempre, si us ha agradat el post o us interessa el contingut del nostre blog, us animem a que li doneu el botó de ‘M’agrada’, us subscriviu i ens deixeu comentaris per ampliar la xarxa de criança respectuosa i conscient.

Moltes gràcies per llegir-nos i fins aviat!