Fa temps que volia construir una taula de llum per la Q. No és la primera que faig i, amb cada nova taula de llum, vaig millorant la tècnica i vaig aconseguint abaratir els costos. Us explico com la he fet.

sniglar-cambiador-haya-blanco__0627299_pe693283_s5.jpg

El primer, òbviament, és aconseguir una superfície que ens faci de taula. Durant el primer any i mig de la Q vam utilitzar un canviador molt bàsic, però pràctic, de l’Ikea que ens va costar 25 euros. Un cop va fer el seu ús, vaig tallar-li les quatre potes a l’alçada de la primera safata i d’aquí en van sortir dues taules individuals. Una s’ha convertit en un organitzador de productes d’higiene i l’altre s’ha convertit en la taula de llum.

Un cop ja tenim la taula preparada, necessitem un parell més de cosetes:

  • Tira de LED’s. A internet es poden trobar opcions a partir de 15 euros. Si les volem en color són una mica més cars, però no massa. La majoria, a més, inclouen comandaments a distància per controlar el color i la lluminositat dels LED’s.
  • Panell de vidre plàstic de color blanc opal. Jo he comprat al Leroy Merlin un panell de 50×100 cm i l’he tallat per obtenir un panell de 50×72 cm. M’ha costat 15 euros.

Aclariments sobre els materials:

De tires LED hi han blanques i de colors. Amb les blanques no tindreu problemes, però si voleu tires de colors per donar més possibilitats a la taula, us heu de fixar que siguin tires RGBW. La W (de ‘White’) és molt important ja que fa referència al color blanc. Si compreu una tira LED RGB no tindreu un color blanc ben definit. Com a molt obtindreu un rosa pàl·lid.

El panell de vidre plàstic es pot canviar per un metacrilat, però és més car. Igualment, el color ha de ser blanc opal. És, bàsicament, el mateix material que podem trobar a les consultes dels metges per veure radiografies.

Un cop ja tenim els materials, podem continuar amb el muntatge.

Primer cal fer la instal·lació de la tira de LED’s. El muntatge és molt senzill de fer. La tira de LED’s porta una banda autoadhesiva que ajuda a enganxar els llums a la taula. Si fem un forat en una cantonada de la taula, podrem passar els cables per aquest i, fins i tot, ens permetrà mantenir alguns dels components de la instal·lació dins la taula de llum. Altres elements de la instal·lació, com el transformador, l’he enganxat amb brides a la part de sota de la taula. Així evitem tenir cables molestos pels voltants de la taula.

La tira de llums la he col·locat en forma de zig-zag per assegurar-me que la llum arriba a tot arreu. Com més juntes estiguin les tires de LED, millor. Així evitarem que en la taula hi hagin zones on no arribi gaire la llum.

2019-03-13 11.48.392019-03-13 11.58.41

Un cop ja està feta la instal·lació de la llum, només cal fixar el panell de vidre plàstic. Jo ho he fet amb bluetack en algunes zones estratègiques. D’aquesta manera, el vidre plàstic queda ben fixat i em permetrà en un futur treure’l fàcilment si he de fer algun ajustament en els llums.

I ja està. Només queda endollar els LED’s i a tirar d’imaginació per trobar propostes que convidin a l’experimentació, al joc i al gaudi dels petits i les petites… i dels papes i les mames, no ens enganyem…

2019-03-13 11.58.59.jpg


Teniu vosaltres una taula de llum? Com la complementaríeu? Creieu que li puc fer alguna millora? Teniu propostes d’activitats? Feu-nos-ho saber!

Moltes gràcies per llegir-nos i fins aviat!