Cada cop és més habitual veure nens i nenes ben petits enganxats a les pantalles de mòbils, tauletes, ordinadors i televisió. A la sala d’espera del metge, a la parada de l’autobús, en un restaurant tot esperant el dinar (o fins i tot menjant!).

Les pantalles s’han convertit en el que alguns anomenen ‘cangurs digitals’ que permeten mantenir els infants quiets i tranquils sempre que els adults ho necessitem. Són uns aparells màgics que fan que els nostres fills i filles desapareguin i ens donin aquell “minut de pau” que tant desitgem. I és veritat que són molt còmodes i és un recurs fàcil, immediat i quasi infalible. Però anem amb compte perquè no tot és positiu. De fet, si ens aturem a pensar, ens adonarem dels perills que pot tenir el fet d’abusar en excés d’aquest recurs digital:

  • Hiperestimulació cerebral. Hem de tenir en compte que el cervell infantil està en ple procés de desenvolupament i no està capacitat per assumir i absorbir la quantitat increïble d’informació que pot arribar a proporcionar un joc de mòbil o un vídeo de Youtube. La incapacitat d’absorbir aquesta informació provoca estrès que, com bé sabem, és un dels mals més grans que tenim en la societat d’avui en dia.

Irònicament, quan els infants estan “enganxats” a la pantalla sembla que tinguin el cervell desconnectat totalment i que estiguin en un estat d’adormiment parcial. Però això no és així. Tot el contrari! El cervell els va a mil revolucions per minut i, és clar, quan apaguem la pantalla, el seu pobre cervell continua accelerat una bona estona. Aleshores, és molt possible que aquell infant que estava tan tranquil davant la pantalla estigui d’allò més actiu quan ja no la tingui al davant.

  • Problemes de salut. Hi ha nombrosos estudis científics que estan demostrant com les noves tecnologies afecten la salut dels consumidors. Les més rellevants i conegudes són malalties relacionades amb la visió, com la miopia, o amb alteracions del son, entre moltes altres. Si en els adults, que hem entrat en contacte amb aquest tipus de tecnologies quan ja estàvem crescudets (excepte la televisió, és clar), aquestes tecnologies ens afecten d’aquesta manera, imagineu-vos el mal que poden causar en els nostres fills i filles si hi estan en contacte des del mateix moment de néixer!
  • Aïllament social. I amb l’aïllament social no em refereixo a quedar-se sol a casa a jugar amb l’ordinador. Ja arribarà, si és el cas. Per aïllament em refereixo a la pèrdua d’oportunitats de relacionar-se amb l’entorn. La quantitat d’experiències que es perd un nen que s’espera a la parada de l’autobús quan no deixa de mirar la pantalla del mòbil! Els cotxes que passen, les persones que l’envolten, els sorolls de la ciutat, els avions que volen, els ocells, les olors, els colors,… Un munt d’experiències vitals que es perden. També perdem els adults la oportunitat de relacionar-nos-hi; de mantenir una conversa agradable, cantar cançons, jugar, explicar acudits i fer bromes, planificar què farem per sopar, enfadar-nos,…
  • I, per últim: és important avorrir-se! L’avorriment, tot i que sembla que sigui un estat apàtic i gens productiu, és un moment important per al cervell. Està demostrat científicament que mentre els infants baden, el seu cervell està creant connexions neuronals que li permeten assimilar les experiències que ha anat vivint al llarg del dia. A més, avorrir-se comporta haver de buscar quelcom amb què entretenir-se i això afavoreix el desenvolupament d’una ment creativa, imaginativa i original.

Un cop esmentades les principals preocupacions que hauríem de tenir alhora de deixar als nostres fills i filles a càrrec d’aquests cangurs digitals, us fem algunes recomanacions que us poden ajudar:

  • Gaudiu junts de les pantalles, compartint l’estona plegats i convertint-la en un moment social i en família.
  • Busqueu una utilitat més enllà del “tenir-los tranquils i quiets”. No cal que tot el que fem davant la pantalla sigui pedagògic, però no és sobrer que siguin continguts de qualitat adequats a la seva edat, que ofereixin models positius i que no continguin actituds violentes o sexistes.
  • No utilitzeu les pantalles mai abans d’anar a dormir o en moments socials com els àpats.
  • Reduïu la brillantor de les pantalles per evitar problemes oculars i desactiveu, si el vostre mòbil ho permet, la llum blava que emet la pantalla.
  • I tingueu sempre en compte que els últims estudis científics recomanen no fer mai ús de pantalles en infants de menys de tres anys i, un cop superada aquesta edat, utilitzar-les no més d’una hora al dia.

Si voleu aprofundir més en el tema de les noves tecnologies i els perills de les pantalles, us recomanem que veieu el documental del 30 minuts “Pantalles addictives”, de TV3.


Moltes gràcies per llegir-nos i fins aviat!