Com porteu les festes nadalenques? Esteu gaudint? Les esteu patint? Com van les panxes plenes? I les expectatives pel dia de reis? Són dies de moltes emocions (totes vàlides!) i de moltes experiències. Són dies de compres i d’anar d’una botiga a una altra. I són dies de trobar-se aparadors com els de la foto que encapçala el post d’avui, el primer del 2019. És el moment d’escollir: rosa o blau…o algun altre color?

L’altre dia vaig veure un anunci d’una coneguda marca internacional de joguines, el nom del qual comença per “Toys” i acaba per “R’us” en el qual sortien adults jugant en una botiga lliurement i on podem veure la imatge d’un home conduint un cotxe blau i, al costat, una dona muntant un unicorn rosa. Ràpidament vaig escriure un comentari demanant, si és possible, que deixem de banda, d’una vegada per totes, els estereotips de gènere i el sexisme de les joguines.

La meva sorpresa va ser que les respostes que vaig obtenir va ser per dir-me que tot allò m’ho estava inventant, que era un tema subjectiu i que, atenció, dóna igual el color del cotxe o l’animal en qüestió, que l’home podria estar conduint un vehicle d’un altre color i la dona podria muntar sobre un porc senglar. La qüestió és que no ho fan! El blau continua associant-se als nens i el rosa a les nenes. Les joguines “fortes” com els cotxes i els cavallers són pels nens mentre les joguines més tendres com els unicorns i els bebès són per les nenes. I així seguim mantenint, en l’inconscient social, els rols de gènere que hem de tenir cadascú en funció del nostre sexe.

El problema és que aquesta idea està tan arrelada en aquest mateix inconscient que fins i tot a molts adults, tot i tenir-ho davant dels nassos, són incapaços de veure-ho i d’adonar-se’n. I aquí és on tenim un problema greu. Així que, si us plau, a veure si entre totxs podem posar-nos de debò mans a la obra per lluitar contra les imatges que encapçalen aquest post i comencem a regalar pastissos de bolquers verds, vermells, taronges, negres, blancs, liles, marrons, grocs, i, perquè no? blaus i roses!


I ja tenim debat muntat a les xarxes. Heu trobat més exemples de sexismes en les joguines aquestes festes? O, per contra, heu trobat espais de jocs no-sexistes o botigues on intentin prendre consciència d’aquest problema? Esperem les vostres respostes!

Moltes gràcies i fins aviat!